23.06.2012

Szaszłyki z Łososia i Ananasa

Sezon grillowy juz wprawdzie otworzyliśmy jakis czas temu, ale jak zwykle nie zrobiliśmy nic poza standardową karkówką ( swoją drogą za każdym razem wychodzi pyszna, marynowana wcześniej w pesto czosnkowym, ale o tym może kiedy indziej;). Tym razem nowy pomysł na szaszłyki, zapożyczony z jednego z ulubionych blogów. Z podanych poniżej ilości wyszło 7 średniej wielkości szaszłyków.

SKŁADNIKI:
około 300 g filetu z łososia bez skóry
1 świeży ananas

Na glazurę:
4 ząbki czosnku, obranego i drobno pokrojonego
1 mała posiekana na drobno cebula
2 łyżki miodu
4-5 łyżek białego octu winnego
posiekana drobno spora garść pietruszki lub kolendry

WYKONANIE:
Ananas i łososia kroimy w kostkę o wymiarach około 3 x 3 cm i nadziewamy na przemian na długie patyki do szaszłyków. Kładziemy je na tackę do grilowania, ktorą stawiamy na dobrze rozgrzany grill. Pieczemy około 20 min po każdej stronie, aż będą rumiane. Następnie przygotowujemy galzurę łącząc wszystkie składniki ze sobą i pędzlem smarujemy szaszłyki. Pieczemy jeszcze chwilę ( około 3-5 min.), po czym zdjemujemy z grilla i od razu podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz