Na wstępie ważna informacja: autorem niniejszego przepisu jest Czaniu - jak widać na załączonym zdjęciu kucharz z piekła rodem;) mam nadzieje, że częściej będzie zasilał ten blog swoimi pomysłami, bo gotuje na prawdę dobrze.
Przepis na dziś, jako odbicie od codzienności makaronów i ryżu ;)
SKŁADNIKI:
• naleśniki (przepis na ok 5-6 szt)
• opakowanie sera feta
• pół bakłażana
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• opakowanie sera feta
• pół bakłażana
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• 4-6 pieczarek w zależności od wielkości
• 4-5 ząbków czosnku
• 1 nieduża papryczka chilli
• 1 cytryna
• pierś z kuraka - pokrojona w kawałki/kostki/paski as you want...
• łyżeczka pasty garam masala
• łyżeczka papryki czerwonej ostrej
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek
• olej sezamowy
• łyżeczka ziaren sezamu
• 4-5 ząbków czosnku
• 1 nieduża papryczka chilli
• 1 cytryna
• pierś z kuraka - pokrojona w kawałki/kostki/paski as you want...
• łyżeczka pasty garam masala
• łyżeczka papryki czerwonej ostrej
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek
• olej sezamowy
• łyżeczka ziaren sezamu
WYKONANIE:
1.Zrobić naleśniki.
2. Do miski wycisnąć sok z cytryny, dodać czosnek (posiekany lub wyciśnięty - łorewa), dorzucić posiekane chilli. Warzywa umyć, pieczary obrać. Bakłażana w ćwiary, papryke na pół, połowy na pół i w poprzek (na patelnie grillową idą, czyli niezbyt cienko). Cebulę tak jak leci w talary. Pieczarki w talary. Wszystko do michy, wymieszać łapkami, następnie skropić oliwą oraz olejem sezamowym i do lodówki na 10-15 min.
3. Na niedużej patelaszce roztopić trochę masła i dodać kuraka. posolić, popieprzyć, lekko obsmażyć 1 min. Dosypać paprykę, przemieszać i obsmażyć 1 min. Dorzucić łyżeczkę garam masala, dobrze wymieszać i smażyć. po kilku min dodać troszeczkę wody można. Smażyć aż do wyparowania części sosu, w międzyczasie posypać kuraka sezamem.
4. Patelnię grillową skropić oliwą, rozgrzać dobrze i wrzucić warzywa z michy (ja robiłem na dwa razy) - smażyć myślę, że ok 5 min (mniej więcej tyle, żeby pieczarki prawie doszły i bakłażan lekko zmiękł)
5. Warzywa przesypać do michy, w której stały, dorzucić kuraka z patelaszki, wszystko wymieszać.
6. Naleśniki posmarować fetą, nałożyć mieszankę, zamknąć na pół i do mikrofali z grillem na 1,5 min, żeby było ciepłe i feta złapała konsystencję :) Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz